(for english scroll down)

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΣΤΟΑ 60

ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κόντρα σε κάθε μορφής εκμετάλλευσης, χωρίς χορηγούς και διαφημίσεις, μακριά από τη λογική του κέρδους.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ
Συλλογικοποιούμε  τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας με σεβασμό και ισότητα ο ένας/μία
προς την άλλη/άλλο, τον χώρο και τη γειτονιά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
Είμαστε εργαζόμενοι, φοιτητές και άνεργοι που σπάζοντας τις σχέσεις διοργανωτή-πελάτη, μαγαζάτορα-υπαλλήλου, καλλιτέχνη-κοινού, επιθυμούμε την επικοινωνία με όσους αγαπούν και επιδιώκουν την αδιαμεσολάβητη μουσική έκφραση.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Γιατί ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τις σκέψεις,
τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις.

ΣΚΗΝΗ
Γιατί η αναγκαιότητα να πολλαπλασιάσουμε τα μέχρι στιγμής μετρημένα στα δάχτυλα live της πόλης μας, μας κάνει να δυναμώσουμε το volume κόντρα στη νοοτροπία της αδράνειας.

Το D.I.Y δεν είναι αισχροκέρδεια ή κερδοσκοπία, δεν το θεωρούμε όμως ούτε και τσαμπατζιλίκι. Η βιώσιμη αυτοδιαχείριση στα μουσικά εγχειρήματα προϋποθέτει ένα ελάχιστο αντίτιμο εισόδου για τα τρέχοντα έξοδα της λειτουργίας του χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει την απαγόρευση εισόδου σε αυτούς που αδυνατούν. Επομένως, το κουτί ενίσχυσης στην είσοδο του χώρου είναι η ελάχιστη αλληλέγγυα αναγκαιότητα για να εξασφαλισθεί η ποιότητα των μηχανημάτων ήχου, να μπορεί να παρουσιάσει το υλικό του το συγκρότημα, να καλυφθούν τα μεταφορικά της μπάντας, όπως και τα λειτουργικά ζητήματα του χώρου.

Κουτί Προτεινόμενης Εισόδου και D.I.Y. Σκηνή

Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε -όπως και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε βάθος χρόνου- αυτοδιαχειριζόμενες και αντιεμπορευματικές συναυλίες, σε μια πόλη, η οποία πάσχει από τέτοιους χώρους. Δεν αναφερόμαστε σε ανοιχτούς χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, γήπεδα ή πανεπιστημιακές εκτάσεις, αλλά σε χώρους χειμερινούς και κλειστούς στο κέντρο της πόλης.

Η οποιαδήποτε συναυλία, είτε γίνεται σε μαγαζί, είτε κινείται στη λογική της αυτοδιαχείρισης και του μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, απαιτεί ορισμένες στοιχειώδεις διαδικασίες. Η σημαντικότερη απ’ όλες είναι η συνεισφορά όλων όσοι συμμετέχουν, όχι μόνο των διοργανωτών, αλλά και της μπάντας και του κοινού, ώστε να βγουν τα έξοδα της συναυλίας και να μπορέσει να επιβιώσει ο χώρος.

Αυτό προϋποθέτει:
• Ευπρεπή και ικανοποιητικό ηχητικό εξοπλισμό -τέτοιο ώστε να μπορούμε όλοι να ακούμε ευχάριστα και να μπορεί η μπάντα να παρουσιάσει το υλικό της. Την παρούσα στιγμή δεν διαθέτουμε ιδιόκτητο εξοπλισμό.
• Φιλοξενία, φαγητό και έξοδα μετακίνησης της μπάντας -καμία μπάντα δεν είναι υποχρεωμένη να επιβαρυνθεί με τα συγκεκριμένα έξοδα, ιδίως όταν αυτός που την προσκαλεί για να παίξει μουσική είναι ένας χώρος, ο οποίος δηλώνει αυτοδιαχειριζόμενος.
• Λειτουργικά έξοδα του χώρου -ενοίκιο, λογαριασμοί, συντήρηση ηχητικού εξοπλισμού κ.α.
• Αφίσα.

Σε μια τέτοια αυτοδιαχειριζόμενη συναυλία λοιπόν, το κουτί οικονομικής ενίσχυσης κρίνεται απαραίτητο. Για τους παραπάνω λόγους, συναποφασίσαμε ότι στην είσοδο του χώρου θα υπάρχει κουτί προτεινόμενης συνεισφοράς με ένα μικρό αντίτιμο, ανάλογα με τα έξοδα του κάθε λάιβ. Αυτό δεν σημαίνει την απαγόρευση εισόδου σε όποιον αδυνατεί, παρόλα αυτά η συστηματική αδιαφορία είναι κάτι, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, με τα παραδείγματα να είναι αμέτρητα. Το κουτί προτεινόμενης συνεισφοράς δεν σημαίνει πολυτέλεια, αλλά αμεσότητα, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ όλων, χωρίς τα οποία η έννοια του D.I.Y. δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Την τελευταία δεκαετία, αλλά ιδίως το τελευταίο διάστημα, η εγχώρια D.I.Y. σκηνή δείχνει υγιής και δραστήρια, προσφέροντας πληθώρα συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων σε διάσπαρτους χώρους ανά τη χώρα, όχι μόνο στις μητροπόλεις, αλλά πλέον και στην επαρχία. Θεωρούμε τη ΣΤΟΑ60 τμήμα αυτής της σκηνής και ξεκινάμε με την ρεαλιστικά αισιόδοξη πίστη ότι ο μουσικόφιλος κόσμος της πόλης θα στηρίξει έμπρακτα μέσω του κουτιού ενίσχυσης, τόσο τον χώρο, όσο και τις μπάντες, με σεβασμό, αγάπη και πάθος για τη μουσική.

 

SELF-MANAGED CONCERT GROUP – STOA 60

Stoa60 is a DIY concert venue located in Heraklion, Crete, Greece.

Our goal is to organize quality gigs with bands from the local and foreign underground scene. (Almost) all styles are welcome.

We do it ’cause a) It’s fun and b) Cretan music and ‘rebetika’ get a bit too much after a while.

 

LIBERATED
Against all forms of exploitation, without sponsoring or promotion and away from financial profit.

SELF-MANAGED
We act collectively on our needs and desires, maintaining respect and parity amongst us and the neighborhood.

COMMUNAL
We are workers, students or unemployed, aiming to break the host-customer, employer-employee, artist-crowd relationship, while seeking contact with those who desire a direct, first-hand expression through music.

MUSIC
…since the art of listening and making music satisfies the needs for thought and emotion expression.

SCENE
…because the imperativeness of multiplying the scarcely few live concerts in this city, is a strong driving force to go against the mentality of postmodern passivity.

D.I.Y SCENE

D.I.Y. is neither a daylight robbery, nor profiteering; obviously, it’s neither just a «free-entrance gig, man!». For a self-managed concert group project to be viable, a minimum, proposed entrance fare is required, so that all current expenses will be covered. Having said that, no-one will be banned from entering the concert venue, when they are not able to pay the fare. Hence, the «Support Us» box, which’ll be on the concert venue’s entrance, is the minimum solidarity act someone can offer, when willing to support financially the quality of the sound equipment, to offer the band the chance to present their work in a decent way, to cover the band’s travel expenses and to chip in to the expenses of the concert venue as a whole.

Advertisements