Επιμέλεια: Lonx Psinx

Εδώ και πολλά χρόνια κινούνται και μετακινούνται από δω κι από κει, αράζουν μα όταν σηκωθούν θυμούνται ότι τους αρέσουν οι εκδρομές. Αγαπημένο τους πρωινό; Μια κούπα αλκοόλ και σε ένα πιατάκι χιλιόμετρα (ή/και ναυτικά μίλια). Δεν έχουν ιερό μήδε όσιο, επιχειρούν και καταφέρνουν την αυτονομία τους μέσα από την πορεία τους στη μουσική. Τι είναι αυτό που ζητούν σας βλέπω να αναρωτιέστε… Μα μια ακόμη τελευταία απόλαυση. Την εκπλήρωση μιας ύστατης επιθυμίας… μέχρι την επόμενη. Είναι οι Last Rizla και πρόσφατα πρόσθεσαν μια ακόμη πινέζα στο χάρτη τους, στην τοποθεσία «Ηράκλειο Κρήτης». Κάπως έτσι, λοιπόν, Θα έρθουν στις 30 Σεπτέμβρη στο Down Tuned Daze να μας εκθέσουν τη μουσική τους προίκα. Yeah!

φφφ

«Παίζουμε για μας ως φίλοι και παρέα, για να πίνουμε και να πηγαίνουμε εκδρομούλες. Real reggae. Παίζουμε για να βγάλουμε τα σώψυχα μας μεν, γι αυτό ακούγεται ενίοτε η μουσική μας σκοτεινή, αλλά κατά τα άλλα παιδιά μάλαμα…»

Για περισσότερες συνεντεύξεις «κλικ» εδώ

Από ποια μέλη αποτελείται η μπάντα σας;

Γεια χαρά! Οι Last Rizla είμαστε ο Σταύρος Π. στα φωνητικά, ο Τσόκο Ρ. στην κιθάρα, ο Γρηγόρης Χ. στα τύμπανα και ο Κωστής Κ. στο μπάσο. Συχνά πυκνά παρευρίσκεται παραπαίοντας ο Ορέστης.

Τι σημαίνει το όνομα σας, από πού προήλθε;

Το όνομα της μπάντας σημαίνει τελευταίο ρίζλα. Πρωτακούστηκε σε ένα jam μουσικών, επαγγελματιών κατά κύριο λόγο, εκ των οποίων κανείς δε συνεχίζει με τη μπάντα. Τώρα που γερνάμε και γέρνουμε, το συνδέουμε με τελευταίες επιθυμίες ή/και ύστατες απολαύσεις…

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τη μπάντας σας;

Παίζουμε μαζί μάλλον από το 2003. Γίναμε μπάντα και άνθρωποι γενικά, στη Σύρο, αρχικά σα Bachelors, μετά σα Baked Beans, μετά δε παίζαμε μαζί. To 2008 έπαιξαν πρώτο live οι Last Rizla. Όσοι μας γνωρίζουν έστω και ελάχιστα ξέρουν πως το νησί και συγκεκριμένες καταστάσεις και μέρη εκεί μας έχουν επηρεάσει καταλυτικά τόσο ως άτομα όσο και στον ήχο μας. Το 2011 μετακομίσαμε σταδιακά στην Αθήνα. Σε ένα πολύ αγαπητό live στο Καταραμένο γνωριστήκαμε με τους Sadhus, μοιραστήκαμε το χώρο μας, μετά τα μέλη μας, χέρια-πόδια, και μετά οι Last Rizla πήραν την κατιούσα, σε κούρδισμα μα όχι αποκλειστικά. Τώρα βασιζόμαστε στο νέο Mile End, ανατολική Αττική.

Τι έχετε κυκλοφορήσει ως σήμερα;

Εύκολο αυτό… Το 2009 το ομώνυμο ντεμοειδές ως τετράδα με το Ζάχο, ως τρίο το 2011 συμμετείχαμε στη συλλογή της Spinalonga -που ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε αρκετά, οπότε ευχαριστούμε πολύ παιδιά!- και το 2014 το πρώτο LP ονόματι Seamen, instrumental, το οποίο μάλλον προσδιορίζει το νεότερο ήχο της μπάντας και τη μετάβαση στην πραγματικότητα της Αθήνας. Μερικούς μήνες πριν, τον Αύγουστο του 2017, βγήκε το single KLS9532. Ναι, δεν είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι…

Τι θέλετε να προσφέρετε και τι να πετύχετε μέσα από την πορεία σας στη μουσική σκηνή;

Είμαστε ιδιαιτέρως ασταθείς για να κρατάμε οτιδήποτε και να μην χύνεται… Χωρίς να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, κάνουμε τα πάντα μόνοι μας· σχεδιάζουμε και τυπώνουμε στο χέρι τα εξώφυλλα (σ.σ. Fuzz Ink.) και κυκλοφορούμε μόνοι μας τους δίσκοι (σ.σ. Fuzz Ink. Records) και συνήθως κουβαλάμε μαζί στα live όλη μας την ηχητική προίκα. Προτιμούμε την αυτονομία. Δεν έχει όμως νόημα να δηλώσουμε μία πολιτική ταυτότητα ως μπάντα, έχουμε πολιτικές απόψεις ως άτομα. Και όταν έχει χρειαστεί να υποστηρίξουμε κάτι που πιστεύουμε, δεν έχουμε κάνει πίσω. Κατά τα άλλα προτιμούμε να παίζουμε σε μέρη στα οποία θα θέλαμε να πηγαίνουμε, να παίζουμε με μπάντες με τις/τους θα αράζαμε και να παίζουμε για άτομα που είναι τόσο χάλια όσο είμαστε στα live -ως θεατές-. Άλλοτε συμβαίνει, άλλοτε όχι.

Επιρροές που ενδεχομένως έχετε…

Δεν νομίζουμε πως είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον ήχο μας αλλά έχουμε ακούσει εκτενώς -χρονολογικά συν τοις άλλοις- Red Hot Chili Peppers, Mars Volta, Dub Trio, Melvins, Sleep, Ufomammut. Η κλασική κουβέντα που γίνεται με τους ηλικιωμένοι -βλέπε Sadhus- είναι πως ποτέ δεν ακούγαμε heavy metal. Ακούμε τη γενιά μουσικών/συγκροτημάτων που είναι σαφώς επηρεασμένοι από Sabbath μα ποτέ δεν ακούγαμε Sabbath οι ίδιοι. Ιεροσυλία!

Πώς θα περιγράφατε τη «φάση» σας;

Ε, εντάξει, δε μπορούμε να πούμε κάτι πολύ πρωτότυπο επί τούτου – παίζουμε για μας ως φίλοι και παρέα, για να πίνουμε και να πηγαίνουμε εκδρομούλες. Real reggae. Παίζουμε για να βγάλουμε τα σώψυχα μας μεν, γι αυτό ακούγεται ενίοτε η μουσική μας σκοτεινή, αλλά κατά τα άλλα παιδιά μάλαμα, μόνο σαχλαμάρες.

Tι εμπειρίες από συναυλίες «κουβαλάτε στις αποσκευές σας» ερχόμενοι στο Down Tuned Daze στις 30 Σεπτέμβρη?

Έχουμε παίξει σε πολλές πόλεις/χωριά στην Ελλάδα καθώς και σε πολλά μέρη—υπόγεια, παραλίες, στοές, γρασίδια, γήπεδα μπάσκετ, νταμάρια, πίσω αυλές, μπαλκόνια. Πρόσφατα κάναμε το πρώτο μας τουρ εκτός Ελλάδας, αν θυμόμαστε καλά.

Για την ηχογράφηση  του «KLS9532″ σας κάποια πράγματα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Το KLS9532 είναι η πιο αντιπροσωπευτική ηχητικά δουλειά μας και η πρώτη με το Σταύρο στα φωνητικά. Ήταν άλλωστε και το πρώτο κομμάτι που παρεισέφρεε να τραγουδήσει αρκετά χρόνια πριν επίσημα μπει στη μπάντα. Το παίζουμε χρόνια μα έχει αλλάξει και εξελιχθεί πολλές φορές (κάτι το οποίο συμβαίνει με τα κομμάτια μας ακόμα και αφού έχουν γραφτεί). Στιχουργικά αναφέρεται σε έναν ψυχικό φαύλο κύκλο που συχνά καταπίπτουμε. Ηχογραφήθηκε στο Wreck It Studios του Γιάννη στη Κόρινθο όπου είχαμε την καλύτερη φιλοξενία, το πιο χρυσαφί ρούμι και τους πιο δροσερούς sunn. Ο Γεώργιος Λεόδης επιμελήθηκε την παραγωγή, ηχογράφηση και μίξη.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για νέες ηχογραφήσεις και lives;

Αν και πλέον κυριολεκτικά μας χωρίζουν χιλιόμετρα και θάλασσες, ελπίζουμε σύντομα να ξανακάνουμε κάποιο μικρό τουρ. Ως γνωστόν για ηχογραφήσεις λειτουργούμε γεωμετρικά. Θα συμμετέχετε λοιπόν στο καινούριο Down Tuned Daze στις 30 Σεπτέμβρη.

Ποιο ή ποια κομμάτια θα θέλατε να αφιερώσετε, για ζέσταμα, στο κρητικό κοινό;

Το Brass Monkey από Beastie Boys.

Τέλος, σε ποια sites μπορούν να σας βρουν όσοι σας αναζητήσουν;

Διαχειριζόμεθα το lastrizla.com που το φτιάξαμε μόνοι μας παρεμπιπτόντως, κώδικες και τέτοια. Έχουμε bandcamp και προσφάτως μετά από χρόνια άρνησης, δημιουργήσαμε σελίδα στο facebook. Υπήρχε για χρόνια μια fake σελίδα με την οποία γενικώς γελάγαμε, κυρίως γιατί πολλοί φίλοι και γνωστοί όντως πίστευαν ότι ήμαστε εμείς, μέχρι το σημείο που έθιξαν τους αγαπητούς Their Methlab οπότε τους κυνηγήσαμε να την κατεβάσουν. Είχαμε και ένα blog αλλά το παρατήσαμε παρά τα διαμάντια που ερχόντουσαν στο φως εκεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s